lunes, 26 de abril de 2021

LA FESTA DE LA PASQUA

La setmana passada vàrem veure la relació entre la figura d'Abraham/Ibrahim i la Festa del Xai dels musulmans. Aquesta setmana descobrirem la relació entre Moisès i la Festa de la Pasqua - La PÉSSAH.

La festa de la Pasqua.  Éxode 12, 1-14

El Senyor va dir a Moisès i a Aaron en el país d'Egipte:

-Aquest mes serà per a vosaltres el primer dels mesos de l'any. Parleu a tota la comunitat d'Israel. Digueu-los: "El dia deu d'aquest mes preneu un anyell o un cabrit per família, un per cada casa. Si una família és massa petita per a menjar-se'l, que s'ajunti amb els veïns més pròxims fins a completar el nombre de persones, comptant quantes en calen per a poder-se'l menjar. L'animal ha de ser sense cap defecte, mascle i d'un any. Podeu prendre tant un anyell com un cabrit. L'heu de guardar fins al dia catorze del mes, i tots els de la comunitat d'Israel el degollareu el capvespre d'aquell dia. Després preneu la sang i poseu-ne als dos muntants i a la llinda de les cases on us el menjareu. Mengeu-ne la carn aquella mateixa nit. L'heu de menjar rostida, amb pa sense llevat i amb herbes amargues. No mengeu gens de carn crua o bullida, sinó tot l'animal rostit, amb el cap, les potes i les entranyes. No en guardeu gens per a l'endemà; si al matí encara en queda, cremeu-ho. Per a menjar-lo, tingueu el cos cenyit, les sandàlies posades i el bastó a la mà. Us l'heu de menjar a corre-cuita. És la Pasqua del Senyor  

Aquella nit travessaré el país d'Egipte i faré morir tots els seus primogènits, tant els dels homes com els dels animals, i faré justícia contra els déus d'Egipte. Jo sóc el Senyor. La sang serà el senyal a les cases on vosaltres viviu. Quan veuré la sang, passaré de llarg i, quan castigui el país d'Egipte, no caurà damunt vostre la plaga de l'extermini. Tingueu aquest dia com un memorial i celebreu-lo amb una festa de pelegrinatge en honor del Senyor. És una institució perpètua. Totes les generacions l'han de celebrar.  




Per completar el que hem llegit podem veure el següent video:




Pasqua jueva



jueves, 8 de abril de 2021

L’AÏD AL-ADHA o FESTA DEL XAI




El dimarts 13 d'abril comença pels musulmans el “Ramadà” que és un període de celebració (a l’estil de la quaresma dels cristians) que el dediquen al perdó, la reflexió personal i la purificació física i mental. D’aquí ve que practiquin el dejuni, és a dir, de prendre cap tipus de producte, sòlid o líquid des de la sortida del sol fins a la posta. Aquest dejuni és obligatori  (és un dels cinc pilars de l’ Islam) per aquelles persones que s’ho puguin permetre físicament i mentalment.



Aprofitant l’inici del Ramadà vull que pareu atenció a una altra festa de la tradició musulmana i que està vinculada a la figura d’Abraham que hem començat a estudiar: L’Aïd Al-Adha o  Festa del Xai.



A continuació mira i escolta el vídeo que hi ha a continuació i respon:


http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/collita-propia/la-festa-del-xai/video/5491776/




     1.   En el relat Abraham ha de fer un sacrifici. En què consistia aquest sacrifici?



     2.   Quina relació té fet amb la festa del xai que celebren els musulmans?



En què consisteix la Festa del Xai:

Aïd Al-Adha  - FESTA DEL XAI



Presentació :
L’Aïd Al-Adha, Aïd El-Kébir o, senzillament, la festa del xai, és la festivitat islàmica que evoca el sacrifici d’un xai que va fer Abraham (Ibrahim) quan Déu (Al·là) salvà el seu fill Ismael. Aquesta és, de fet, la gran festa del món islàmic, i és el darrer dia de les multitudinàries peregrinacions que es fan a la Meca (peregrinacions que són també un dels pilars de l’Islam, l’Al-Haj).

Dates:
L’Aïd Al-Adha se celebra el desè dia del dotzè mes (dhu-l-hijja) del calendari islàmic, tot i que sovint la celebració pot durar més de dos o tres dies. De la mateixa manera que les altres festes islàmiques, la seva data concreta canvia respecte del calendari gregorià, de forma que cal estar atents a la data concreta.

Descripció :
El dia de la festa comença amb la pregària a les mesquites. Després d’això, els homes de la família sacrifiquen un animal, habitualment un xai, però també pot ser una altra bèstia, i en divideixen la carn en tres parts: una per a la família, una per als amics i altres coneguts, i una tercera per als pobres i necessitats. El sacrifici de l’animal, a més, es fa seguint tot un ritual, que inclou des de pregàries fins a l’orientació de l’animal en el moment de la mort, passant per la forma de dessagnament. Fet això, es reuneixen amb les dones, i celebren un àpat.

Objectes:
En aquest cas, l’objecte més rellevant és un ésser viu, l’animal que serà sacrificat. Allà on és possible (i, per tant, difícilment a les ciutats) l’animal es compra uns dies abans de la festa. Pot ser un xai o un altre animal, i ha de complir algunes característiques, com per exemple no tenir cap defecte físic, o tenir una edat determinada, segons l’espècie.

L’Aïd al-Ahda a Catalunya
La celebració d’aquesta festa a Catalunya ve marcada, sobretot, per la normativa sanitària, que obliga a fer els sacrificis als escorxadors oficials. Així doncs, les famílies es desplacen fins als escorxadors on s’ha arribat a un acord amb la comunitat islàmica, i és allà on una persona legalment autoritzada s’encarrega d’occir l’animal. Pel que fa a la pregària del matí, aquesta s’acostuma a fer de la mateixa manera i en el mateix tipus de lloc que en el cas de l’altre Aïd, l’Aïd Al-Fitr.

Com participar-hi? 
Aquesta festa és eminentment familiar, de forma que si no es té una relació de proximitat amb algun participant, difícilment es pot gaudir de la festa. En tot cas, l’assistència a la pregària és oberta, com per a la resta de pregàries.


3.   Completa el següent  mapa conceptual sobre aquesta festa.