lunes, 17 de mayo de 2021

LA PENTECOSTA



Aquesta setmana seguim el recorregut per les diferents festes coincidint amb la de la Pentecosta que celebrem el diumenge 23 de maig.


La vinguda de l'Esperit Sant   (Ac 2,1-4)


Quan va arribar la diada de Pentecosta es trobaven reunits tots junts. De sobte, com si es girés una ventada impetuosa, se sentí del cel una remor que omplí tota la casa on es trobaven asseguts. Llavors se'ls van aparèixer unes llengües com de foc, que es distribuïen i es posaven sobre cada un d'ells. Tots van quedar plens de l'Esperit Sant i començaren a parlar en diverses llengües, tal com l'Esperit els concedia d'expressar-se.  




PENTACOSTA


El dia de Pasqua Granada o Pentecosta és una celebració primaveral que prové i incorpora cerimònies d’antics cultes agraris relacionats amb la granació i fructificació dels cereals dels camps i les plantes. En l’àmbit cristià, la festa commemora la baixada de l’Esperit Sant sobre els apòstols.


La Pasqua Granada se celebra en dilluns i en algunes poblacions és festa local, per exemple a Mataró fan coincidir la Fira en aquest dia no laborable. La seva data exacta de celebració és variable i depèn del dia en què s’escau la Pasqua Florida, que sempre coincideix amb la primera lluna plena de Primavera.


La paraula Pentecosta o Pentacosta prové del llatí pentecostes, que en llatí significa literalment “cinquantena” i en grec “pentecosté” vol dir “el dia que fa cinquanta”.


En el cristianisme, la Pentecosta és una festa solemne que se celebra el cinquantè dia després de la Pasqua de Resurrecció, en memòria de la vinguda o baixada de l'Esperit Sant sobre els apòstols de Jesucrist.



Aquesta baixada es produeix, segon els Fets dels Apòstols, mitjançant un gran estrèpit procedent del cel que donà pas a les “llengües de foc” que es posaren sobre els deixebles. Amb la davallada de l’Esperit Sant sobre la comunitat cristiana de Jerusalem, els deixebles de Jesús queden infosos de la saviesa i d’un miraculós do de llengües necessari per anar pel món a predicar. Es deia que “Cadascú sentia parlar als apòstols en la seva pròpia llengua”. Per això, de fet, la festa també rememora el naixement de l’Església Cristiana o l’inici de la predicació universal dels apòstols i de la propagació de l’evangeli a tots els pobles.
 
D'altra banda es troben els jueus, els quals a l' principi coneixien la Pentecosta com la "festa de les set setmanes", en la qual agraïen a Déu pels fruits obtinguts de la collita. Posteriorment, el significat va canviar i la Pentecosta va començar a representar el dia a se li va ser lliurada la Llei (manaments) a Moisès al Mont Sinaí (Israel), que ocorre cinquanta dies després de l'èxode d'Egipte. Per als jueus, aquest dia també és conegut com Shavuot.


            Clickeu a l'enllaç !!   
                                   ⇲






viernes, 14 de mayo de 2021

AÏD AL FITR - El final del Ramadà

El passat 13 de maig es va celebrar una festa important en la religió musulmana, coincidint amb el final del Ramadà. Avui anem a explorar quina va ser aquesta festa:





 

miércoles, 12 de mayo de 2021

RELIGIÓ A CASA: Setmana 18/05/20 fins al 22/05/20

Aquesta setmana continuem aprofundint en la festa de la PASQUA.

En primer lloc us proposo una cançó d'Unai Quirós per recordar el sentit d'aquesta festa...


A continuació podeu veure una petita explicació que recorda les característiques d'aquesta festa.


I per últim teniu una imatge on explica els diferents signes i símbols que s'utilitzen a la festa cristiana de la Pasqua.

 Després de tota aquesta informació ara ja podreu respondre al qüestionari i resoldre els mots encreuats!!! Bona feina!!!




martes, 11 de mayo de 2021

LA PASQUA CRISTIANA


A la sessió anterior vàrem veure que els jueus des de l’antiguitat celebraven la Pasqua a l’inici de la primavera, per recordar l’alliberament d’Egipte.



Jesús i els seus deixebles eren jueus i per tant també es van reunir per celebrar la festa. La mort i resurrecció de Jesús van esdevenir-se durant la setmana de la Pasqua jueva. Aquella Pasqua va adquirir un nou sentit pels primers cristians; ja no representava el pas de l’esclavitud a la llibertat, sinó el pas de la mort a la vida. El triomf del bé sobre el mal.



Pels cristians la Pasqua recorda la resurrecció de Jesús i aquesta creença és el fonament del cristianisme. La convicció que Jesús havia vençut la mort va animar-los a predicar el seu missatge.




Fixeu-vos en el text de l’Evangeli de Joan:



Evangeli Jo 20,1-9



El diumenge Maria Magdalena se n'anà al sepulcre de matí, quan encara era fosc, i veié que la pedra havia estat treta de l'entrada del sepulcre. Ella se'n va corrents a trobar Simó Pere i l'altre deixeble, aquell que Jesús estimava tant, i els diu: «S'han endut el Senyor fora del sepulcre i no sabem on l'han posat». Llavors Pere, amb l'altre deixeble, sortí cap al sepulcre. Corrien tots dos junts, però l'altre deixeble s'avançà i arribà primer al sepulcre, s'ajupí per mirar dintre i veié aplanat el llençol d'amortallar, però no hi entrà. Darrere d'ell arribà Simó Pere, entrà al sepulcre i veié aplanat el llençol d'amortallar, però el mocador que li havien posat al cap no estava aplanat com el llençol, sinó lligat encara al mateix lloc.

Llavors entrà també l'altre deixeble que havia arribat primer al sepulcre, ho veié i cregué. Fins aquell moment encara no havien entès que, segons les Escriptures, Jesús havia de ressuscitar d'entre els morts.